Friday 25 April 2014

Migrena

(hipotalamus i trigeminus)

Umirem. Već četiri sata nerv na periferiji gornjeg kapka pulsira. Gornji desni ugao, gornji kapak desnog oka. Crkavam. Jače me zateže između potiljka i ramena. Taj zadnji deo vrata ako ležim na leđima. Lice je ipak okrenuto u desno jer tišina previše šušti ako je školjka otkrivena. Glasovi sa leve strane su tiši. U mraku se vidi zelena tačka punjača za laptop. 
Odumire prvo desna hemisfera uključujući i desnu obrvu i deo nosa do nozdrve. Pa se trulež širi niz vrat do ramena. A onda kada paraliza obuhvati celu desnu polovinu telo više ne može da se okrene.
Zelena tačka šalje snop. Zaokret na levo ka zidu. Smrt samo što nije. Težina pada sa desna na levo. U jednoj knjizi je pisalo da gledanje u mraku pomaže kod otklanjanja nastalih tegoba u mojem slučaju. Kapci se otvaraju i zatvaraju.
-
Spavaš? – promuklo pitanje zaseklo je s leđa.
Stoji u spavaćici, mrtvog pogleda, zgužvanog lica koje reže zeleni snop punjača.
-
Idi u svoju sobu....boli me glava.
-
Ne mogu da nađem lekove. Znam da si ti.....
-
Odlazi!
-
Zašto piješ moje lekove?
P
ostavlja neka pitanja koja ne razumem najbolje. Stoji. Plavi i roze cvetići posuti ostacima fluorescentno zelene svetlosti imaju čudnu boju. Na spavaćici je još nešto. Veliki tamni krugovi.
Kroz tanku tkaninu nazire se pomorandžina kora.
-
Vrati mi moj lek! Hoćeš da kažeš da sam luda?!
Odzvanja svakim miligramom sive mase. Paraliza obuhvata celu desnu stranu. Čak i nožni prsti desne noge počinju da trnu. Poput stotinu igala koje prodiru kroz kožu zajedno sa armijom crva i glista koje prolaze kroz moždane šupljine.

Migrena je jedna od najčešćih vrsta galvobolja koja je prisutna kod 15 – 20% stanovništva (kod 12 – 20% žena i 3 – 6% muškaraca). Obično se javlja između 20 i 40-te godine života, ali se može javiti i u detinjstvu i starijoj dobi. Neki imaju napad 1 do 2 puta godišnje dok neki mogu imati nekoliko napada mesečno ili čak sedmično. Kod manjeg broja žena migrene su isključivo vezane uz menstrualni ciklus (migrena se javlja 2-3 dana pre ili za vreme menstruacije); ali najveći broj žena ima napade i izvan tog razdoblja. Kada se migrena javlja više od 15 puta mesečno, govorimo o tzv. hroničnoj migreni.

Na malom tanjiru miriše narandža. Snop baca krajeve na deo iznad ormana. Vazduh je postao zasi
ćen. Na suvoj koži otkrivenog čela jedna bubašvaba skida sloj. Gornji deo desnog dlana se primakao tajno i istisao joj utrobu. Pipci i noge pokušavaju da odu. Ali telo više ne vezuje ekstremitete.
Okret na drugu stranu. Paraliza je popustila.

Migrena se javlja češće kod određenog tipa osoba; koje su posebno inteligentne, ambiciozne, temperamentne, osetljive, sa previše obaveza koje žele završiti u prekratkom roku, no to nije pravilo. Stres je važan faktor u nastajanju migrenskog napada, a često se opisuje i migrena za vreme vikenda, kada se osoba baš može opustiti, a nekim podsvesnim mehanizmima to ne dopušta.

Ponekad bi uzela mali nož bez recki i gulila koru. Kratkim rezovima napravila bi otvorenu cvast. Kriške bi bile slepljene. Kafa je već bila popijena. Na malom stolu na terasi stajala je šoljica sa crnim ostacima na dnu. Ponekad bi šare pričale priču. U daljini se videla bolnica. Golub sa početnim stadijumom kuge sletao bi povremeno da popije ostatke vode iz tanjrića za muškatle i kaktuse. Ona bi gledala u izbočine na kljunu i oko njegovih tamnih poluzatvorenih očiju. Jednog jutra ga je našla mrtvog pored tanjirića za saksiju velikog kaktusa kojem je povrmeno sekla bodlje.
Uzela je crveni lavor. Otišla je do kupatila i zagrabila malo vode a onda u oštrom mlazu prelila telo goluba. Leš se zaglavio između belih rešetaka.
Kriške su slepljene stajale.


- Znam da si ti popio moj lek! Zašto piješ moje lekove?!
Uzviknula je, ali tamo nije bilo nikoga. Obra
ćala se zidu na koji je uporno lepila košpice kajsije praveći mozaik. Smejala se misli koja je glasno izlazila iz usta. Naizmenično su se smenjivali smeh i reči.
Nekoliko bubašvaba na različitom stupnju razvoja krišom su sisale narandžin sok.
Svetlo je zabljesnulo i kapci su se zatvorili. Jato plavih tačaka ispunilo je vidno polje. U auri blještavila pogledi su se susreli. U levoj ruci bio je nož. Nekoliko kapi krvi slivalo se niz šaku.
-
Imamo goluba za ručak!

Opšte prihvaćeno mišljenje je da migrenska glavobolja nastaje kao posledica složenih moždanih i krvožilnih promena. Veruje se da je serotonin glavna supstanca odgovorna za nastajanje migrene. Nivo serotonina pre same migrene je neuobičajeno visok te jako nizak za vreme samog napada. Migrena se može pojaviti u bilo koje vreme danju ili noću, mada se vrlo često pojavljuje ujutro. Kod osoba sklonih mgreni postoji povećana nadražljivost određenih delova mozga. Kada se zbog uticaja okolnih ili/i unutrašnjih činilaca aktiviraju određeni živci i delovi mozga (hipotalamus, vidni deo moždane kore, živac trigeminus, krvne žile mozga), počinje celi sled događaja u mozgu koji na kraju dovode do migrene.

Odvrnuo sam slavinu. Topla je hladna a hladna je topla. Orman za posuđe  je u visini očiju. Na dva nivoa raspoređeni su čisti tanjiri i čaše. Plastični-beli svod posut je crnim tačkama. Izmet parazita različitih mikrodimenzija u nekoliko nijansi crne. Uzimam prvu čašu tamnijeg stakla. Topla a u stvari hladna, teče. Beli krug se lomi još u zlatnom celofanu na pola. Mozak pulsira. Belo će pomoći. Nekoliko gutljaja i okret na drugu stranu ka sigurnosti mraka.


Kod oblika migrene sa aurom, glavobolji prethode bljeskovi svetlosti.
Ukupno 25% osoba s migrenom bolovalo je i od depresije, u odnosu na 13% bez migrene.


-Imamo goluba!
Tamni podo
čnjaci krili su se i izdužili. Usne su joj suve. Jeftini ruž lilave boje nakupio se u uglovima usana prekrivajući žvale. Oči se smeju dok brzim pokretima okreće glavu ka površini tečnosti u šerpi.
Š
argarepa u obliku polumeseca i neka trava za pojačavanje ukusa. Na površinu izbačen i oguljen vrat, levo krilo bez perja i nekoliko golih rebara.


Ključ za lečenje povratnih glavobolja – i migrena, je polagano odvikavanje od tableta.
U isto vreme pacijent mora naučiti izbegavati izvore glavobolje.
Među prve okidače spada – hrana.
Crveno vino, čokolada, kofein, sirće, zaslađivači, orašasti plodovi i sirevi sa plemenitom buđi, treba izbaciti iz ishrane.
Pojavi migrene doprinose i stres, napetost, uznemirenost, manjak sna i kretanja.
Jedan od faktora su i vremenske prilike.


Perje je izvirilo iz providne najlonske kese oka
čne o kvaku donjeg ormana koji je paravan cevima sudopere. Na dnu, prekrivena debelo odsečenim korama krompira,otvorenog kljuna i isplaženog jezika leži glava. Oko poluzatvoreno. Ne može skroz da se zatvori. Tri zbijena plika drže kapak na polovini tamnog oka. Početni stadijum.
Krv kaplje iz kese na pod. Krvne tačke na plastičnoj žutoj pozadini.
-
Imamo ručak!
Leđa ću ispeći sa krompirom.
-
Radi kako hoćeš. Znaš da ne jedem meso.

No comments:

Post a Comment